Wat is Business intelligence?business intelligence photo

Business intelligence (BI) staat voor het verzamelen van gegevens binnen de eigen handelsactiviteit. Het kan omschreven worden als het proces van gegevens omzetten in informatie, dat vervolgens zou moeten leiden tot kennis en aanzetten tot adequate actie. Business intelligence heeft als doel competitief voordeel te creëren en organisaties slimmer te kunnen laten werken. Het wordt als een waardevolle kerncompetentie beschouwd.

Wat is QlikView? *

QV transparant 300x59

QlikView is een business intelligence oplossing, maar een aantal belangrijke eigenschappen zijn totaal anders dan wat u gewend bent van een BI applicatie. Op deze pagina leggen we vooral uit op welke punten QlikView zich onderscheid van andere Business Intelligence tools.

Een BI oplossing, met de gebruiker in het middelpunt..

De gebruiker staat centraal. De hele applicatie is gebouwd met dit principe in gedachte. Daarom is QlikView heel eenvoudig in gebruik en is de gebruiker (de business user) niet afhankelijk van IT wanneer het aankomt op het bouwen van rapporten of analyses.

Eenvoudig in gebruik..

Eenvoudig wordt wel eens verward met beperkt, maar het tegenovergestelde is waar.

QlikView is eenvoudig in gebruik zonder ook maar iets in te leveren op de analytische functionaliteiten. QlikView wordt daarom ook wel vergeleken met Google. Google is net als QlikView eenvoudig in gebruik, maar achter de schermen schuilt een krachtige motor die direct interpreteert wat de gebruiker bedoelt en hem of haar precies datgene voorschotelt wat men zoekt.

QlikView doet precies hetzelfde en noemt dit het associatieve model. QlikView is zo ontworpen dat u er (ook zonder cursus) direct mee aan de slag kunt. Waar traditionele BI oplossingen een steile leer curve hebben, kunnen QlikView gebruikers direct aan de slag. Net als in Google kunt u in willekeurige volgorde woorden of zinsdelen invoeren in het zoekscherm en krijgt u direct associatieve resultaten terug inclusief verbindingen en relaties tussen die gegevens.

Vrij analyseren

Bij QlikView zit u niet vast aan voorgedefinieerde datamodellen of rapporten, maar kunt u volledig vrij analyseren. Alle cijfers en grafieken zijn interactief en u kunt dus doorklikken tot u antwoord hebt gevonden op uw businessvragen.

Bijgaande afbeelding laat het verschil zien tussen traditionele BI oplossingen en QlikView.

Associatieve model van QlikView

Bij traditionele BI oplossingen zit u vast aan ‘gebaande paden’. Wanneer u bent aangekomen op een bepaald niveau en uw analyse ‘wat’ wil wijzigen, dan moet u terug naar het begin en opnieuw beginnen (en een nieuwe Query maken). QlikView gebruikt geen query’s, maar filtert slechts de data, waardoor men op elk moment de analyse kan aanpassen.

Altijd overzicht met het associatieve model

Ook blijven alle gegevens te allen tijde zichtbaar:

  • De gebruikers-selectie wordt groen
  • gegevens die verwant zijn met de selectie worden wit
  • niet-gerelateerde gegevens worden grijs

Hieronder een video waar uitgelegd wordt hoe het associatieve model precies werkt.

 

*  Qlikview, Qlik Sense zijn geregisteerde trademarks van Qlik.